I niin kuin ilmastonmuutos.

Marraskuussa 2009 kävimme Turun arkkihiippakunnan opintomatkaryhmän kanssa El Salvadorissa. Juuri ennen saapumistamme oli syyshurrikaani riehunut maassa. Hurrikaani ei aina tarkoita kovaa tuulta vaan erittäin voimakasta rankkasadetta lyhyessä ajassa. Raju sade saa joet tulvimaan ja maan vuorilta vyörymään niin, että se vie samalla kivet, puut ja talot mukanaan.

Matkamme ensimmäisenä päivänä piispa Medardo Gómez vei meidät pahiten kärsineelle alueelle. Aurinko paistoi, ja kuljimme loppumatkan jalkaisin kylään, jonka taloista osa oli jäljellä. Huomasimme tyhjät ruumisarkut pinossa odottamassa. Sotilaat vartioivat niitä.

Kävelimme tasaista maata eteenpäin ja ymmärsimme, että jalkojemme alla oli auringon nopeasti kovaksi kuivattamaa vuorelta alas vyörynyttä maa-ainesta ja sen alle hautautunut kylä uhreineen.

Ilmastonmuutos on tosiasia. Hurrikaanikausi alkaa yhä aikaisemmin, ja myrskyt ovat entistä voimakkaampia. Me ihmiset olemme siihen vaikuttaneet. Teoillamme voimme vielä hidastaa ilmastonmuutosta ja varjella maapalloa tuleville sukupolville.

-Heli

<< EDELLINEN     SEURAAVA >>