R niin kuin Raamattu

Ollessani noin 13-vuotias eräs opettajani sanoi, että jokaisen sivistyneen ihmisen pitäisi lukea Raamattu läpi ainakin kerran elämässään. Halusin olla sivistynyt ihminen, joten ryhdyin lukemaan Raamattua. Aloitin etenemisen alkulehdiltä, niin kuin muitakin kirjoja luetaan. En tainnut kovin pitkälle päästä, kun Vanhan testamentin sukuluettelot alkoivat kyllästyttää.

Rippikoulussa kuulin, että Raamattu onkin kokonainen kirjasto ja sen kirjoja voi lukea missä järjestyksessä tahansa. Evankeliumien kautta avautui tie ja näkökulma muihinkin Raamatun kirjoihin. Myöhemmin opin, että myös Lutherille avain Raamatun ymmärtämiseen oli Kristus. Oleellista on kaikki se, mikä kirkastaa ja tähdentää meille Kristuksen merkitystä. Minulle läheisiä raamatunkohtia ovat jo pitkään olleet Johanneksen evankeliumiin kirjatut Jeesuksen sanat, joissa hän kertoo olemuksestaan: minä olen elämän leipä, minä olen maailman valo, minä olen viinipuu, minä olen tie, totuus ja elämä. Psalmeista puolestaan löydän samaistumispintaa eri elämänvaiheisiin ja tunnetiloihin.

Raamatun tulkintaan perehdyin opiskeluaikana ja seurakuntatyössä. Kontekstuaalinen tapa tulkita Raamattua on minulle läheisin. Luemme Raamattua aina omista lähtökohdistamme, kokemuksistamme ja sosiaalisesta kontekstistamme käsin. Tilan antaminen eri konteksteista nouseville erilaisille tulkinnoille voi avartaa tapaamme ymmärtää tuttuja tekstejä. Miten Jumala puhuttelee tänään meitä, tässä ajassa ja paikassa eläviä ihmisiä?

-Heli

<< EDELLINEN     SEURAAVA >>