O niin kuin oikeudenmukaisuus

”Äiti! Tahdon yhtä paljon ranskanleipää kuin pojat!” Vaatimattomassa lapsuudenkodissani minun ja kahden veljeni suurta herkkua oli läheisen Tarmolan kaupan tuore, pehmeä, tuoksuva ja valkoinen ranskanleipä. Muuten syötiin reikäleipää, hapanlimppua tai sekaleipää, mutta joskus ihanaa ranskanleipää. Siksi halusin sitä yhtä paljon kuin kaksi veljeäni saivat. Kerran olin mielestäni saanut yhdestä leivästä aivan liian vähäiset siivumäärät veljiini verrattuna. Seuraavana päivänä äiti toi jokaiselle lapselle oman ranskanleivän. Enpä tainnut sitä ihan kokonaan syödä. Olin vasta kuusivuotias ja veljeni lähes kymmenen vuotta vanhempia.

Oikeudenmukaisuuden tarve on voimakas jo lapsilla. Aikuisena totumme liian helposti epäoikeudenmukaisuuteen ympärillämme. Mietimme, mitä seuraa, jos vaadimme oman osamme, yhtä paljon kuin muillekin.

Lapset tarvitsevat yhtä paljon leipää joka puolella maailmaa. Oikeudenmukaisuuteen kuuluu myös sukupuolten välinen oikeudenmukaisuus. Luterilainen Maailmanliitto, jonka jäsenkirkko Suomen evankelis-luterilainen kirkko on, hyväksyi viisi vuotta sitten Linjaukset sukupuolten välisestä oikeudenmukaisuudesta. Linjausten mukaisesti LML:n päämajassa Genevessä rekrytoidaan pätevät ihmiset johtaviin tehtäviin 40/60-periaatteen mukaisesti. Naisia ja miehiä pitää siis olla johtotehtävissä suunnilleen yhtä paljon. Nämä linjaukset koskevat myös meidän kirkkoamme.

-Heli

<< EDELLINEN     SEURAAVA >>