Ö niin kuin Omega

Suomen kielen viimeinen kirjain on Ö, joka usein ulkomaalaisille sekä näyttää että kuulostaa kummalliselta. Kreikan kielessä viimeinen kirjain on “omega”. Jeesuksen sanat ”Minä olen A ja O, alku ja loppu” (Ilm. 1:8) viittaavat siis alfaan ja omegaan, kreikkalaisten aakkosten ensimmäiseen ja viimeiseen kirjaimeen. Tästä raamatunkohdasta on peräisin sanonta “kaiken a ja o”, joka yleensä tarkoittaa sitä, mikä puhujan mielestä on kaikkein tärkeintä.

Elämä on täynnä pieniä ja suuria alkuja ja loppuja. Tänään päättyvät Helin aakkoset. Aloin kirjoittaa aakkosia syyskuun alussa, ja nyt on aika lopettaa. On ollut hauskaa miettiä tapahtumia, kokemuksia ja ajatuksia aakkosten kautta Aapisesta Oikeudenmukaisuuteen ja Mariasta Uppsalaan. Kaikki aakkoset löytyvät kotisivulta heliinkinen.fi.

Vaikka aakkoset loppuvat ja arkkipiispanvaalikin on kohta käyty, kirkko jatkaa toiveikasta matkaansa kohti ylösnousemuksen päivää. Alfa ja omega, alku ja loppu, muodostavat kaaren, joka muistuttaa Jumalan ikuisesta läsnäolosta luomakunnan kaikissa vaiheissa. Kristus, joka Jumalan Sanana oli mukana jo maailman luomisessa, odottaa meitä määränpäässä viimeisenä päivänä.

-Heli

<< EDELLINEN