N niin kuin nimi

Nimet ja niiden juuret ovat monille ihmisille merkityksellisiä. Useilla nimillä on juurensa Raamatussa. Maailmassa on paljon Marioita ja Johanneksia, Suomessa Maijoja ja Jusseja. Samoista juurista kaikki. Minulle oppikoulun musiikinopettaja kertoi, että Heli merkitsee viron kielessä ”sävel”. En ollut sitä tiennyt. Myöhemmin opin, että säveltäjä on ”helilooja” ja ”heliplaat” on äänilevy. 1990-luvun alussa poseerasin Tallinnan vanhassa kaupungissa Heli-nimisen musiikkikaupan edessä.

Jo sylivauva tunnistaa oman nimensä ja reagoi sen kuulemiseen. Kastetilaisuuksissa siteeraan usein Jesajan kirjan sanoja: ”Minä olen sinut nimeltä kutsunut, sinä olet minun.” Ne kertovat kirkkaasti siitä, että Jumala tuntee meistä jokaisen ainutkertaisena yksilönä, nimeä myöten. Käännymme kohti häntä, joka puhuttelee meitä nimeltä.

Kasteessa vesi ja sana sekä kastettavan saama näkymätön ristinmerkki liittävät meidät maailmanlaajaan Jumalan perheeseen. Joskus ihmiset saavat jopa uuden nimen kasteen yhteydessä merkkinä uudesta elämästä kristittynä.

Kaste on Jumalan lahja meille. Vanhempien lahja lapsilleen on tuoda heidät kasteelle.

-Heli

<< EDELLINEN     SEURAAVA >>