D niin kuin dinosaurus.

Dinolelut eivät olleet muotia lasteni lapsuudessa niin kuin nyt. Itseni tunnen kyllä välillä dinosaurukseksi. Vastavihityt papit kutsutaan kahtena vuonna vihkimyksen jälkeen hiippakuntaan pohtimaan papin työtä ja elämää. Vuonna 2011 toimin vt. dekaanina Turun arkkihiippakunnassa. Kerroin tapaamiseen tulleille työstäni pappina ja dekaanina. Mainitsin toimineeni teologiksi valmistumisen jälkeen myös lehtorina. Kaikki mykistyivät ja katselivat minua kuin dinosaurusta. Hetken hiljaisuuden jälkeen eräs osallistuja rohkaistui kysymään, mikä lehtori on.

Kerroin, miten ”ennen vanhaan” naisia ei vihitty papeiksi vaan siunattiin lehtoreiksi. He saivat tehdä seurakunnassa kaikkia muita tehtäviä paitsi toimia liturgeina, asettaa ehtoollista sekä toimittaa kasteita, vihkimisiä ja hautauksia. Kerroin, että vuonna 1986 kirkolliskokous vihdoin hyväksyi naisten vihkimisen papeiksi ja maaliskuun 6. päivänä 1988 vihittiin Suomessa melkein kaikissa hiippakunnissa ensimmäiset naiset.

Ensi keväänä tuosta historiallisesta päivästä tulee 30 vuotta. Muistan kiitollisena niitä naisia, jotka anoivat ”vapautusta” sukupuolestaan päästäkseen opiskelemaan teologiaa. Muistan heitä, jotka toimivat seurakunnissa teologeina lapsi- ja nuorisotyössä sekä heitä, jotka ajoivat asioita eteenpäin lehtorin viran saamiseksi. Muistan kiitollisena heitä, jotka jaksoivat lehtoreina uskollisesti palvella seurakuntaa ja tehdä työtä sen eteen, että jonain päivänä he saisivat kastaa, vihkiä ja haudata niissä perheissä, joiden kanssa olivat pitkään olleet tekemisissä.

– Heli

<< EDELLINEN     SEURAAVA >>