Taivaan Isä

Hyvää isänpäivää kaikille isille ja isoisille, varaisille, isäpuolille, bonus-isille ja kaikkien isien lapsille!

Isän- ja äitienpäiviin sisältyy paljon tunteita: rakkautta ja kiitollisuutta tai vihaa ja katkeruutta sekä pettymystä ja surua. Joskus kaikkea tätä.

Jumalaa kutsutaan usein Taivaan Isäksi, kuten Jeesuskin häntä kutsui. Kutsummepa Jumalaa sitten äidiksi tai isäksi, se luo meille aina mielikuvia sen mukaan, millainen suhde meillä on ollut omiin vanhempiimme tai lähihuoltajiimme. On tavallista, että koemme Jumalan rakastavana tai rankaisevana sen mukaan, miten olemme vanhempamme kokeneet.

Tänä vuonna isänpäivän aiheeksi sattuu anteeksiantaminen. Matteuksen evankeliumin tekstissä Jeesus antaa ensin selkeitä ohjeita synnintekijöihin kohdistuvasta kurinpidosta. Siksi hänen vastauksensa opetuslasten kysymykseen, kuinka usein samalle ihmiselle pitää antaa anteeksi, on yllättävä. Jeesus sanoo, ettei riitä, että väärintekijälle annetaan anteeksi seitsemän kertaa, vaan seitsemänkymmentäseitsemän kertaa. On siis annettava anteeksi aina, kun joku sitä pyytää. Jeesuksen tarkoittamaan Jumalan isyyteen ei kuulu katkeruus, kovuus, kosto eikä välinpitämättömyys. Selkeän puheen ja oikean suunnan osoittamisen rinnalla kukoistavat armollisuus ja rakkaus.

Matt. 18:15–22